„Színház az egész világ.”

2019.01.07
Ezt azokra, kik tudják mit vegyenek fel a színházba!
Ezt azokra, kik tudják mit vegyenek fel a színházba!

  Minap kitettem egy posztot a facebook oldalamra, mert iszonyatosan felbosszantott az a fajta igénytelenség, amit a színházak látogatásakor tapasztalok, és nem csak egyetlen alkalommal. Ez persze ne legyen tőlem fellengőz, hogy mekkora egy "kultúrmókus" vagyok, hogy jobb dolgom nincs, mint a drága színházi üléseket koptatom. Szóval velem is előfordul, hogy a teátrum falai közé tévedek, és bámulom a csodát, ami még mindig jobb, mint bármiféle mozi. 

 A posztban említett borzalmak a valóság hű leképződései, mert nem ferdítettem és torzítottam rajta. Látva, hogy a web, mondjuk nagyzolva felrobbant a téma okán, úgy érzem nem vagyok egyedül, akit ez felbosszant és tenne ellene. Így ma a blog arról szól, mit illene felvenni alapszinten ha színházba tévedsz, ne adj isten operába.  

Nem kell túlzásokba esni, de nem árthat.
Nem kell túlzásokba esni, de nem árthat.

Alap szettek "rendszertelen kultúrmunkások" számára.

a, Ha csak egy - egy alkalom az, amikor hódolni vágysz az agy rágógumija helyetti magasabban vett színészetnek, de nem igazán vagy opera rajongó, így egy nem igazán komolyan vehető könnyed darabra ugranál be a színházba. A szetted része legyen egy ing hozzá, ha nem vágysz a kötöttségre alap, hogy ne vegyél nyakkendőt, de a zakót ne felejtsd el. Másik megoldás, ha már nem vágysz a zakóra, a könnyű pulóver, alatt ing, és itt én azért javaslok egy nyakkendőt is. A nadrág ha lehet, ne farmer legyen, de ha már mindenképp csak ez akadt a kezedbe, legalább ne világoskék és semmiképp ne a legújabb divathóbor szerinti kiszaggatott modell legyen. A cipő pedig még télvíz idején sem lehet csizma vagy hótaposó. 

A sok gyöngy nem alapfelszerelés, de a többi alapból jöhetne.
A sok gyöngy nem alapfelszerelés, de a többi alapból jöhetne.

A magasabb szinten dolgozó színház mániások részere. ("Szervírozzák a szupét. És legfőbb ideje, hogy te is esti dresszbe öltözz.")

b, Kicsit magasztosabb élmény, de még mindig könnyed mint egy operett, (legyen musical mondjuk). Az outfit itt már lehet szigorúbb, tehát nyakkendő ing és zakó kombó, de még nem kötelező az öltöny. Így a nadrág szabadabban választható, de nem farmer! A cipő kötelezően bőr és fűzős. Nem csodakalucsni! 

Jó példával próbálok elöl járni, de a szék megakadályoz benne.
Jó példával próbálok elöl járni, de a szék megakadályoz benne.

Amikor nincs kibúvó, mert ... ("Makács úr, mi tegnap minden körülmények között ott voltunk az Operában! .)

c, Magasabb nívójú színház, opera, vagy díszbemutató. Felejtsd el, amit fent olvastál, mert ide kötelező az öltöny, nyakkendő és fehér vagy legalább világos és nem mintás ing. Az öltönyhöz pedig a cipő csakis fűzős, bőr és társai. Nem mehetek el szó nélkül attól a jelenségtől sem, hogyha egy ilyen eseményre pároddal együtt libbentek be, a hölgy talpig elegáns, te pedig hozva "slamposan férfias" formád, mert az "asszony elrángatott" és - na jó ezt is megtettem neki- , tehát ne beszéljen bele mit veszek fel, alul öltözött vagy hozzá képest. Tessék figyelembe venni, hogy ez egy esti esemény, és megadni annak módját. Ahogyan a posztban is írtam, semmi sem kiábrándítóbb, mint egy pocsék eleganciával megjelenő férfi az előadás szünetében, kezében a pezsgőspohárral. Ezt a kis áldozatot meg kell hozni, és ha a darab is izgalmas, hidd el elfeledteti veled azt a kis kényelmetlenséget, amit beáldoztál a megjelenésed oltárán. 

Legalább ennyire adjunk magunkra.
Legalább ennyire adjunk magunkra.

Ugye nem fájt? Tessék szépen felöltözni, mert az este rólad is szól!

Barátsággal;

Tibor 

© tiborstiluslapja.hu by Ugodi Tibor  
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el